Mijn filosofie

Mijn filisofie: fokken met Liefde, Kennis en Visie

 


Liefde:

Al vanaf het moment dat Ron en ik samen zijn was er een wens naar het hebben van een hond. De keuze van het ras was niet eenvoudig. Ieder van ons had een aantal specifieke wensen en niet elk ras voldeed hieraan. Het was een lange zoektocht…….tot wij tijdens een vakantie in Frankrijk op Camping “Le Rêve” stonden en er een niet al te grote hond voorbij kwam. Het was liefde op het eerste gezicht. Het uiterlijk sprak ons zeer aan (blond, niet te groot, lange vacht en levendig), maar wat was het voor een soort hond? Navraag bij de campingeigenaar (bezitter van de hond) leverde op dat dit een Pyreneese herdershond was. Nog nooit van gehoord! Eenmaal thuisgekomen in Nederland hebben we de rasvereniging NVLPH gebeld en werden doorverwezen naar een fokker. Wij hadden veel geluk en konden al na twee weken onze eerste Pyreneese herdershond, Jessica de la Vie d’Or (kortweg Jessi) ophalen. De eerste weken waren een uitdaging (het is en blijft een Pyreneese Herder) maar wij wisten daarna zeker dat wij een juiste keuze gemaakt hadden. En dus bleef het niet bij Jessi…..In de afgelopen jaren werd onze roedel voortdurend uitgebreid, hetzij doordat wij een hondje importeerden, hetzij doordat wij een zelf gefokte hond behielden; ze hebben ons geen van allen teleurgesteld. Wij hebben dit hondenras in ons hart gesloten vanwege hun toewijding, eerlijkheid, loyaliteit en intelligentie, naast hun niet aflatende energie en vrolijkheid. Zij brengen vreugde en licht in ons leven en monteren ons op tijdens sombere dagen.


Kennis:

Eenmaal besmet het met “virus” van de Pyreneese Herdershond ontstond er een grote behoefte aan meer kennis over dit bijzondere ras. Eigenlijk wilden we alles over dit ras weten, maar tegelijk wisten we dat dit een onmogelijkheid was. Er bestonden een aantal boeken over Pyreneese Herdershonden, meestal geschreven in het Frans. Daarnaast ontdekten we dat er vele zaken zijn die je niet uit een boek kan leren, dus moesten wij op zoek naar andere middelen. Wij hadden het geluk om de mensen te ontmoeten die over een veelheid van kennis beschikten en bereid waren dit met ons te delen. Kennis over fokken, bloedlijnen en geschiedenis van de Pyreneese Herdershond. Een speciale dank gaat dan ook uit naar onze vriendin Nancy van Wijnhoven (en haar man Frank), die op dat moment één van de meest vooraanstaande fokkers in Nederland was (“des Amis Blancs” en “de Vivarel”). Zij heeft ons op weg geholpen om kennis te krijgen over fokken. Een andere persoon waar wij veel van hebben geleerd is Giny Gerards. Zij luisterde met veel aandacht en geduld naar ons en wist ons aan vele gegevens en data te helpen op het gebied van namen, afstammingen, showresultaten en de geschiedenis van de Pyreneese Herdershond. En natuurlijk onze helaas te vroeg overleden vriend Jacques Denys uit België, die altijd bereid was onze vragen te beantwoorden en ons geholpen heeft een duidelijke visie op dit ras te ontwikkelen. En last but not least Agnès en André Audibert, Marie Maillot en Olivier Matz, die bereid waren ons fantastische honden af te staan die als basis dienden voor onze fokkerij.

Gedurende de afgelopen jaren hebben wij vele fokkers bezocht in binnen en buitenland. Met een gemeenschappelijke passie is contacten leggen geen probleem, natuurlijk hebben ook zij ons denken richting gegeven. Tot op de dag van vandaag vergaren wij informatie en leren wij bij over dit bijzondere ras. Ron heeft in het bestuur gezeten van de NVLPH, de toenmalige rasvereniging voor Pyreneese Herdershonden en Berghonden, waarvan de Herdershonden later zijn overgegaan in de Pyreneese Herdershonden Club in Nederland. Daarnaast zijn wij beiden bestuurslid en Voorzitter geweest van de Belgische rasvereniging CLPH/CABP en ben ik ere-lid van laatstgenoemde vereniging.  Momenteel zijn wij lid van de Belgische en Franse rasvereniging RACP en lezen en volgen al het PHH nieuws met veel interesse. Want wij geloven niet dat het mogelijk is om goede honden te fokken zonder kennis te hebben van alle aspecten van de Pyreneese Herdershond. Ons motto is: we like to learn, not to be taught.


Visie:

Kennis is echter niet genoeg. Je hebt als fokker ook een visie nodig. Ook al lijkt fokken soms op een vorm van kunst, je kunt je verbeelding niet de vrije loop laten. De rasstandaard is een blauwdruk en geeft gedetailleerd aan hoe een Pyreneese Herdershond er uit moet zien en moet zijn. Kennel Début de Rêve is voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen uiterlijk, karakter en gezondheid. Wij geloven dat alle drie deze elementen in evenwicht moeten zijn, anders voldoet de hond niet aan de standaard. En wij leggen de lat op al deze punten hoog! Onze honden wonen gewoon bij ons in huis en worden optimaal gesocialiseerd en ditzelfde geldt uiteraard voor onze puppies. Daarnaast zijn al onze honden onderzocht op HD, Patella Luxatie en DNA gecertificeerd. En ofschoon fokken in de basis bestaat uit selecteren en concessies doen, te allen tijde proberen we deze balans in stand te houden.

Door de enorme variëteit in typen, vachten en kleuren en het oneindig aantal genencombinaties die hieraan ten grondslag liggen, is een Pyreneese Herdershond geen makkelijke hond om te fokken. De populatie honden in zowel België als Nederland is vrij klein, bij benadering zijn er in beide landen elk ongeveer 400 exemplaren. In Frankrijk, de bakermat van de Pyreneese Herder, is de keuze gelukkig groter. We proberen de genenpool (= de variëteit aan beschikbare genen) zo groot mogelijk houden.

Wij menen dat dit zeer oude en oorspronkelijke ras er niet om gevraagd heeft om verspreid te worden over de gehele wereld, ook al hebben de honden zich met een ongelooflijk flexibiliteit aan zeer diverse doelen en leefstijlen perfect aangepast. Maar omdat we de hond uit zijn natuurlijke omgeving hebben weggehaald rust op ons ook de verantwoordelijkheid om deze unieke kleine hond zo te houden als hij oorspronkelijk bedoeld was, met respect voor zijn geschiedenis, zijn traditie, zijn uiterlijk en zijn karakter opdat toekomstige generaties dezelfde vreugde en bewondering kunnen voelen als wij………het begin van een droom………..
Début de Rêve

Jo Rooding